Soomusrongi järgmine peatus on Eesti Sõjamuuseum

Lisatud 26.02.2020

Hetkel Operaili Tapa Depoode haruteel seisev soomusrong nr7 Wabadus    asub suvel teele Viimsisse, et Eesti Sõjamuuseumis end pikemaks ajaks sisse seada ja olla avatud uutele külastajatele. Tänaseks on soomusrongiga tutvunud 105 000 inimest.

Suvel Eesti Sõjamuuseumisse jõudvad vagunid jäävad Operaililile, kuid lähevad lepingu alusel pikaks ajaks muuseumisse eksponaadiks, et veelgi suurem hulk inimesi saaks soomusrongiga tutvuda. „Väga suur külastajate arv – 105 000 – näitab soomusrongi olulisust ning populaarsust ja loodetavasti see number kasvab veel kõvasti,“ rääkis Operaili Tapa remondiäriüksuse juht Rain Johanson.

Pärast pea 2000 kilomeetri läbimist Eesti ja Läti territooriumil tuli Wabadus    puhkama oma sünnikohta ehk Operaili Tapa Depoode territooriumile. „Kuigi olime oma tööde kvaliteedis kindlad, siis mõtlesime ikka, et kuidas kogu koosseis vastu peab. Õnneks ei vajanud vagunid oma pikal teekonnal kordagi remontimist v.a üks kord täheldasime, et raju ilm oli ühele vagunile liiga teinud ja selle katus natukene lekkis. Selle saime aga korralikult ära parandada ning muid probleeme teekonnal ei ilmnenud,“ ütles Johanson.

Wabaduse    soomusvagunid, mis ehitati Tapal ilma jooniste ja skeemideta ainult olemasoleva pildimaterjali alusel, vastasid kõikidele ohutusnõutele. „Wabaduse koosseisu kuulus kaks piduritega platvormvagunit, neli soomusrongi vagunit, millest kolm olid piduriteta kaheteljelised vagunid ja üks neljateljeline piduritega varustatud suurtükivagun. Koosseis oli komplekteeritud selliselt, et mõlemasse otsa jäi piduritega vagun. Pidurita veermiku alla paigaldasime ainult torustiku, läbi mille jõudis pidurite töötamiseks vajalik õhk ka tagumiste vaguniteni,“ selgitas Johanson. „Kokkuvõtlikult, raudteeohutus oli igal juhul tagatud ja kõik läks plaanipäraselt.“

Soomusrong nr 7 Wabadus on valminud Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna, Sõjamuuseumi ja Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse Wabaduse teekonnal annavad oma panuse Eesti Raudtee, Kaitseliit ja kohalikud omavalitsused. Soomusrongi esitleti esimest korda Operaili Tapa Depoodes 27.11.2018.