Operaili kasum suurenes kolmandiku võrra

Lisatud 02.06.2021

Operail kontserni 2021. aasta esimese kvartali puhaskasum kerkis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes enam kui 30%, ulatudes 1,4 miljoni euroni, EBITDA kasvas koguni 34% 4,4 miljoni euroni. Kontserni käive oli 18,3 miljonit eurot, näidates 14% kasvu.

Suur roll rahvusvahelise transpordi- ja logistikaettevõtte finantstulemuste märkimisväärses kasvus on kaubavedude mahu suurenemisel. „Aasta esimese kolme kuuga vedasime nii Eestis kui Soomes kokku 3,4 miljonit tonni kaupu – kasvatasime mahtu eelmise aastaga võrreldes 35%. See on väga hea tulemus,“ sõnas Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu.

Kaubagruppide lõikes näitasid kasvutrendi mineraalsed kütused ning väetised. „Oleme suutnud vedada keskmiselt rohkem kui 1,1 miljonit tonni kuus –  see on väga hea näitaja, mis tagab meile kaubavedude jätkusuutlikkuse. Uue kaubana lisandus meie jaoks süsi Soomes,“ ütles Toomsalu. Suurenenud kaubamaht on kasvatanud Operaili veotulusid enam kui 40% võrra 11,9 miljoni euroni esimeses kvartalis.

Kuigi vagunite renditulud vähenesid möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 10% 3,4 miljoni euroni, on Toomsalu hinnangul varasemalt investeeringuteks valitud vaguniklassid hästi koroonakriisist tingitud kaubavahetuse jahtumisele vastu pidanud ning oodata võib hinnasurve langust. „Väike osa poolvagunite pargist küll seisis esimeses kvartalis, kuid nüüdseks on neile leitud sobivad rentnikud ning tulubaas taastub. Plaanime ka vaguniparki laiendada.“

Operail kontsernil oli 2021. aasta esimese kvartali lõpus rendile antud üle 2100 vaguni – Operailil üle 1000 vaguni,  Operail Leasingul  üle 900 vaguni ja Operail Leasing Finlandil üle 190 vaguni.

Operaili gruppi kuuluvad lisaks emaettevõttele AS Operail ka AS Operail Leasing ning tütarettevõtted Soomes – Operail Finland Oy ning Operail Leasing Finland Oy. Ettevõte annab tööd pea 600 inimesele Eestis ja Soomes.